divendres, 22 de novembre del 2019

Els ràvens, un clàssic de la tardor

Els raves (Raphanus sativus) són una hortalissa d'arrels comestibles de ràpid creixement i sabor una mica amarg. De les nombroses varietats de raves, més de cinquanta, les més conegudes presenten una pell roja i un interior blanc, però també en podem trobar de morats, negres, marrons, i diferents formes: redones, allargades, ovalades, etc. Tenen múltiples propietats, a causa de l'alt contingut d'aigua i vitamines i ser baixos en calories, pel que són molt recomanables per al sistema digestiu i circulatori.
Però el que més ens agrada és el seu cultiu, ja que són de les hortalisses que més ràpid creixen i no necessiten de grans espais. A més, són una hortalissa ideal que permet de manera divertida i fàcil conéixer el cicle de creixement de les plantes, ja que des de la sembra fins a la collita tan sols hi ha una diferència d'entre quatre i sis setmanes de duració.
Aquesta planta és originària de la Xina i les seues llavors són circulars i d'un color marró obscur. No necessita transplantar-se, pel que directament podem sembrar-les a l'hort. La planta tan sols demana un terreny suficientment humit i suporta molt bé les temperatures pròpies de la tardor.
A Fons Salutis hem preparat un cavalló per a sembrar les llavors, les quals ja han germinat. Tan sols ens queda aclarir el terreny per poder collir-les les properes setmanes.
 Una altra curiositat és etimològica. La paraula rave prové del llatí "radix", és a dir, arrel.
La forma carnosa de l'arrel permet decoracions molt originals a la cuina, acompanyant ensalades, sopes o aperitius. En aquest sentit, una peculiaritat relacionada amb els raves la podem trobar a la localitat mexicana de Oaxaca, on cada 23 de desembre i des de 1897 se celebra la Festa dels Raves, on horticultors i floristes mostren figures i escenes artístiques elaborades amb aquesta hortalissa. Tota una prova d'enginy i creativitat d'allò més divertida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada