diumenge, 25 de novembre del 2012

Continuem amb la collita de raves

Comentava la setmana passada l'alumne de 3r Jordi Ferrís, que l'eixida a l'hort escolar per grups resultava positiva per quant trencava la rutina i permetia fer una experiència pràctica i no tan carregada de teoria. Lògicament, dedicar una hora a la setmana a una activitat fora de l'aula esdevé una oportunitat idònia alhora que motivadora per a adquirir noves experiències que certament no es poden trobar als llibres, com ara el contacte directe amb el camp i els fruïts que aquest dóna. Tal i com diu l'avi de Jordi Ferrís, "els joves de hui en dia necessiten aprendre del camp".
Després d'una setmana sense haver pogut visitar l'hortet, els xiquets i xiquetes de 5 anys, veieren com havien germinat les llavors de faves que havien plantat algunes setmanes abans i com de ràpid estaven creixent.
Tot i que el camp estava una mica humit per la rosada que havia caigut durant la matinada, dedicàrem l'estona a recollir els ravenets de la mateixa manera que la setmana passada, ara però, amb l'ajuda dels mateixos alumnes d'infantil. 
Amb molt cura, els traguérem del terra, els rentàrem amb aigua i, després de tallar-li les fulles, els dipositàrem en un cabasset per emportar.
 Com no, mentre tornavem al cole, anaren cantant una cançó molt popular i coneguda per tots que comença així: "Totes les mongetes de bon de matí, s'alcen i reguen el seu jardí..."
 Fins la setmana que ve!

dimecres, 21 de novembre del 2012

Una interessant aportació

Dario, alumne i company vostre de 3r d'ESO, m'ha passat una reflexió interessant sobre la tasca que estem duent endavant a l'hort escolar i que a continuació vos passe: 
"Jo crec que les activitats que estem fent a l'hortet valen la pena perquè ens ensenyen com ho feien més o menys els nostres iaios, quan treballaven al camp de joves, i a més a més és divertida perquè eixim de l'aula, i aprenem a plantar determinades espècies i a com tractar-les, cosa que jo no sabia fins fa uns mesos.
També m'ha agradat molt ajudar als xiquets a plantar les llavoretes i ensenyar-los a utilitzar les eines del camp per a fer els cavallons. Però m'agradaria que també ferem una visita 3r sencer i collirem unes tarongetes, que per cert estàn molt bones, i que ens mostrares ja llestes per a consum les verdures i hortalisses".

Moltes gràcies, Dario. Prenem nota.

Per fi ha deixat de ploure

Després d'una setmana en què no poguérem entrar a l'hort a causa de la pluja, el passat divendres 6 de novembre ferem una ràpida visita al nostre xicotet bancalet, aquesta vegada però sense xiquets, ja que el terreny encara estava prou enfangat per les fortes pluges que durant tota aquesta setmana havíem patit. 
La intenció d'aquesta visita dels divendres no era altra que collir els primers Ravanets de la temporada, un mes i dues setmanes després d'haver-los plantat. Ben rojos i abellidors, tal i com es mostren al sobre de les llavors. Ara només quedava pelar-los i presentar-los per a la seua degustació, tal i com ferem durant el pati. Algú en vol? Esteu convidats.

És el moment de regar


Dia 2 de novembre. Aquesta és la segona vegada que els i les alumnes de 4 anys, amb la seua mestra, Paqui, visiten l'hortet escolar de Fons Salutis. Dues setmanes des que plantàren les llavors i les faveres comencen tímidament a asomar-se. És el moment, per tant, d'ajudar-les en el seu creixement amb un poquet d'aigua que de segur agrairan. 

A poc a poc i un a un, anem regant les plantes, ajudats per les alumnes de 3r d'ESO.
Però tampoc ens oblidem de la resta d'hortalitzes plantades a l'hort. Així, podem veure com de bonics estan fent-se els Ravanets. D'ací poques setmanes estaran llestos per collir-los.
 I, per acabar, i de premi, els collidors que casualment estaven collint en aquell precís instant ens regalaren un caixò amb les clementines, tant per als xiquets i xiquetes de 4 anys com també per a tot l'alumnat d'ESO que ens esperava al pati sense saber d'aquesta sana sorpresa: una clementina de postre per a l'esmorzar. A la foto tenim a Ferran seleccionant les més abellidores.
Bon profit.



Els alumnes de 5 anys planten les seues llavors de Faves

El passat 29 d'octubre, divendres, ens acompanyaren als alumnes de 3r d'ESO els xiquets i xiquetes de 5 anys, amb les seues professores, Alícia i Joaqui, en la nostra visita setmanal a l'hortet escolar. Com què havia plogut uns dies abans, no va ser necessari regar més el camp i ens dedicàrem a la plantació d'un nou cavalló de faveres per a la classe de 5 anys.
De la mateixa manera que havíem fet la setmana passada preparàrem amb les llegonetes i l'aixada un cavalló on els xiquets, les xiquetes i les seues mestres sembraren les llavoretes a l'espera que en un parell de setmanes germinen i nasca una nova planta de cada llavor.
Una vegada finalitzada la feina de la sembra, els i les alumnes de 5 anys s'ho han passat d'allò més bé, passejant pels camps de tarongers de l'antic convent de Fons Salutis, i gaudint, tot i que siga durant un breu instant, del contacte amb la natura més propera i humana i sense haver d'eixir del poble.

dilluns, 12 de novembre del 2012

Comencem amb les visites dels alumnes de 4 anys

El divendres 19 d'octubre, dues setmanes després d'haver encetat el projecte d'hort escolar d'enguany, ens acompanyaren a Fons Salutis els alumnes de 4 anys, amb els qui els alumnes de 3r d'ESO encarregats d'aquella setmana gaudiren de mitja horeta divertida plantant les seues pròpies llavoretes.
El primer que férem va ser preparar-los un cavalló de terra perquè pogueren plantar allí les seues llavors, en aquest cas de Faves. En aquesta fotografia podeu veure els braços treballadors de 3r d'ESO doblant l'esquena amb les llegonetes i aixadetes i fent bona feina de valent.
Una vegada preparat el terreny, ajudàrem als alumnes de 4 anys a sembrar les seues pròpies llavors, cadascun d'ells diposità una llavoreta en el forat corresponent, tot esperant que amb un poquet d'aigua i l'oratge de cara eixira a les poques setmanes.